ΕΛΛΑΔΑΚΑΙΡΟΣΚΟΙΝΩΝΙΚΑΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑ

Θερίζει η γρίπη: Τα κρούσματα εκτοξεύονται στα 50.000 την ημέρα – Γεμάτα τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Εκτοξεύονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα εποχικής γρίπης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών πως θα έχουμε μεγάλο κύμα ιώσεων μέσα στις γιορτές.

Ένα χαρακτηριστικό νούμερο της κατάστασης έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας ότι αυτή τη στιγμή εκδηλώνονται περίπου 50.000 γριπώδεις συνδρομές ανά ημέρα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, “σε ένα μήνα θα έχει αρρωστήσει ενάμισι εκατομμύριο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου βέβαια και των παιδιών και των μικρών παιδιών”, όπως προέβλεψε.

Ήδη τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι γεμάτα και οι εφημερίες μοιάζουν με σκηνικό πολέμου, με δεκάδες παιδιά άρρωστα στην ουρά να περιμένουν για εξέταση. Στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, εφημέρευαν το βράδυ δύο παιδιατρικές κλινικές που ήταν ήδη πλήρεις. Η αναμονή για εξέταση έφτανε μέχρι και τις οκτώ ώρες. Και στο Αγία Σοφία με τέσσερα παιδιατρικά τμήματα να λειτουργούν στην εφημερία, η αναμονή έφτανε τις πέντε ώρες, με φόβους διασποράς όσο μεγαλώνει ο συνωστισμός με άρρωστα παιδιά, παρά την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλες αναμονές καταγράφονται και στις ιδιωτικές παιδιατρικές κλινικές.

Εκτός από την εποχική γρίπη, μεγάλη έξαρση καταγράφεται σε όλες τις αναπνευστικές ιώσεις, κυρίως όμως στον συγκυτιακό ιό (RSV), στον στρεπτόκοκκο και στονπνευμονιόκοκκο που βρίσκονται σε ανοδική κυκλοφορία τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, εξαιτίας των παιδικών ιώσεων, μεγάλος είναι ο κίνδυνος και για τους ηλικιωμένους (συχνά στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον) και για τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη ή και για τον κορονοϊό.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, συνιστούν τη χρήση προστατευτικής μάσκας ειδικά κατά την περίοδο των εορτών και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αλλάζει η έκθεση του ΕΟΔΥ

Δεν είναι χωρίς σημασία άλλωστε πως ο ΕΟΔΥ αλλάζει το περιεχόμενο της επιδημιολογικής έκθεση για τον κορονοϊό που δημοσιευόταν κάθε Τρίτη και προχωρά σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρείς ιούς.

Η ενιαία επιδημιολογική έκθεση θα περιλαμβάνει τα δεδομένα:

i) της επιτήρησης κρουσμάτων (ποσοστό θετικότητας), νοσηλειών, διασωληνώσεων, και θνησιμότητας για covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων,

ii) της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ,

iii) της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel, και

iv) της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας του ΕΟΔΥ.

Η έκθεση θα δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη, αρχής γενομένης από αύριο.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

What's your reaction?

Leave A Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts