ΕΛΛΑΔΑ

Νέες ταυτότητες: Πότε θα σταματήσουν να ισχύουν οι υπάρχουσες

Η νέα ταυτότητα θα είναι πλαστική και στο μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να εκκινήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, θέμα που έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών πολιτών που διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ηλεκτρονικό «φακέλωμα».

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες θα έχουν κόστος 10 ευρώ και θα διαρκούν για 10 χρόνια. Θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας (85.6 × 54 χιλιοστά ± 0.75 χιλιοστά, πάχους μέχρι 1 χιλιοστού, σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO) και θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Αύγουστο του 2026 είναι το χρονικό όριο για την κατοχή της νέας ταυτότητας, καθώς μετά την 6η Αυγούστου 2026 η παλιά ταυτότητα δε θα έχει ισχύ, δηλαδή δε θα μπορεί να αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο για να ταξιδέψει ένας πολίτης στο εξωτερικό.

Όσοι μεταβούν στα αστυνομικά τμήματα για να προλάβουν να εκδώσουν ταυτότητα με την παλιά μορφή, τον Αύγουστο του 2026 θα κατέχουν μία, η οποία μπορεί να αποτελεί ένα έντυπο ταυτοπροσωπίας για το εσωτερικό της χώρας, όμως δε θα έχει την ισχύ της ταυτότητας. Μέχρι τώρα, οι παλιές ταυτότητες είχαν ισχύ δεκαπέντε χρόνια.

Οι νέες αστυνομικές ταυτότητες δε θα τσαλακώνονται όπως οι ισχύουσες και θα αποθηκεύονται μαζί με τις υπόλοιπες κάρτες σε ένα πορτοφόλι. Η επίσημη παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να γίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τα δεδομένα της εκάστοτε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι Αρχές.

Τα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στις νέες ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες θα θυμίζουν πιστωτική κάρτα σε μέγεθος, ενώ, αναμένεται να έχουν την παρακάτω όψη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάνω σ’ αυτές θα αναγράφονται τα παρακάτω προσωπικά στοιχεία:

Τι θα περιλαμβάνει η εμπρόσθια όψη

Στην εμπρόσθια όψη θα περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:

Αριθμός Ταυτότητας
Φωτογραφία
Επώνυμο
Όνομα
Φύλο
Ιθαγένεια

Ημερομηνία Γέννησης

Ημερομηνία έκδοσης
Ημερομηνία λήξης
Αρχή Έκδοσης
Αριθμός πρόσβασης Κάρτας – CAN
Υπογραφή κατόχου

Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία

Όνομα Πατέρα
Όνομα Μητέρας
Τόπος γέννησης
Ομάδα Αίματος
Ύψος
Στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης

Πώς θα εκδίδονται οι νέες αστυνομικές ταυτότητες

Η διαδικασία για την έκδοση νέας ταυτότητας θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα, όπου μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας. Πάντως, οι ταυτότητες δεν θα διαθέτουν κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού.

Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, που θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδονται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

Διαβατήριο και ταυτότητα με μία αίτηση κάθε 10 χρόνια

Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ενοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίου.

Δηλαδή ο πολίτης να πρέπει να πηγαίνει μία φορά στα 10 χρόνια στο αστυνομικό τμήμα για να βγάλει και τα δύο. Τα νέα διαβατήρια με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας αναμένεται να αρχίζουν να εκδίδονται τον Ιανουάριο του 2024.

What's your reaction?

Related Posts