Πριν ακόμα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στο Περιστέρι, από την «Political» σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως για το τι πρόκειται να υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας από το περασμένο Σάββατο 1 Απριλίου με τίτλο «Ο χαρίζω οικόπεδα, χαρίζω χρέη σε μορφή κόμματος εξουσίας» επιβεβαιώνεται πλήρως.
Στις 4 Απριλίου, λοιπόν, από το Περιστέρι όπου βρέθηκε, έκανε μια πρόταση που θυμίζει το αλήστου μνήμης «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», τότε που έσκιζε μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο. Φρόντισε, μάλιστα, να «ντύσει» τις μαξιμαλιστικές του υποσχέσεις με μπόλικο… βερμπαλισμό κάνοντας λόγο για «πάρτι που τελειώνει», ενώ παράλληλα υποσχέθηκε πως η νομοθετική ρύθμιση για πάγωμα των πλειστηριασμών θα είναι η «πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» της προοδευτικής διακυβέρνησης, η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο θα προκύψει στις 22 Μαΐου κιόλας. Άρχισε, δηλαδή, το ίδιο γαϊτανάκι όπως έκανε και στη διακυβέρνησή του όπου κυβερνούσε μόνο με ΠΝΠ.
Προχθές, λοιπόν, μας είπε ότι με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα τα καταργήσει όλα!
Η… θεωρητική «πρόβλεψη» της Κουμουνδούρου
Όσο για το ρεαλιστικό της πρότασης; Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει προβλήματα, αντίθετα θα ενισχύσει τόσο τις αντοχές και τη ρευστότητα των τραπεζών όσο και την οικονομία συνολικά. Η συγκεκριμένη «πρόβλεψη» βασίζεται στο θεωρητικό σχήμα που λέει πως το Δημόσιο θα εισπράξει χρήματα που σε άλλη περίπτωση δεν θα εισέπραττε, βέβαια «κουρεμένα» και με το «χρονικό βάθος» που δίνουν οι 120 δόσεις. Έτσι θα δημιουργηθούν -σύμφωνα με τους ίδιους- νέα έσοδα για τα δημόσια ταμεία και «τεράστια ανακούφιση για τους πολίτες».
Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, έθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση ουσιαστικά σαν «προαπαιτούμενο» για κάθε κυβερνητική συνεργασία, καλώντας τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση επ’ αυτής. «Μια εβδομάδα τώρα μπορεί να συζητάμε για οτιδήποτε άλλο, με ευθύνη προφανώς της κυβέρνησης που σέρνει αυτό τον χορό, αλλά δεν μιλάμε για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες, δεν μιλάμε προγραμματικά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά.
Τι υποσχέθηκε
Η «ρεαλιστική και κοστολογημένη» πρότασή του θα έχει, όπως σημείωσε ο ίδιος, τα εξής χαρακτηριστικά: Συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, προστασία από ρευστοποίηση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, συμμετοχή του Δημοσίου, με την επιδότηση μέρους της ρυθμισμένης οφειλής μέσω του Ταμείου Αναδιαρθρώσεων, εποπτεία και συντονισμό από τη Δημόσια Εποπτική Αρχή.
Ποιους αφορά; Όλες τις οφειλές προς θεσμικούς πιστωτές: τράπεζες, εταιρείες παροχής πιστώσεων, εταιρείες απόκτησης και διαχείρισης απαιτήσεων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που έχει περιέλθει σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις; Μόνιμη και γενική αδυναμία ικανοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, απουσία καταδολιευτικής ή απατηλής συμπεριφοράς, υποχρέωση ειλικρίνειας που εξασφαλίζεται με την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, η πρώτη κατοικία να είναι κύρια ή δυνάμει κύρια, η επαγγελματική στέγη να είναι φορολογική πραγματική έδρα της άσκησης κύριας επαγγελματικής δραστηριότητας, η αγροτική γη να ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Ακόμα, το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, η αντικειμενική αξία του ακινήτου για να ενταχθεί στη ρύθμιση να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Τι ξέχασε
Ούτε μισή κουβέντα για «τα έργα και τις ημέρες του» στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των πλειστηριασμών δεν… χαράμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλέστηκε τον νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας της Λούκας Κατσέλη, η οποία βρέθηκε στο πλευρό του στο Περιστέρι, χωρίς όμως να εξηγήσει γιατί το κόμμα του τον είχε καταψηφίσει στη Βουλή παρά το γεγονός πως σήμερα τον οικειοποιείται.
Τα περίφημα funds που σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί για «πάρτι», το οποίο υπόσχεται να «τελειώσει», μπήκαν στο παιχνίδι επί ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε δύο φάσεις. Στην αρχή τούς επιτράπηκε να αγοράζουν τα επιχειρηματικά δάνεια και στη συνέχεια και τα στεγαστικά. Μάλιστα, τότε τα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν -σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις- ότι «αφού τα funds αγοράζουν φτηνά, θα μπορούν να κάνουν και καλύτερες συνδιαλλαγές και προσφορές στους δανειολήπτες».
Έπειτα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε τη fast track διαδικασία των ηλεκτρικών πλειστηριασμών, ώστε να μη διακόπτονται από διαμαρτυρόμενους στα συμβολαιογραφικά γραφείο. Και όταν είδε πως και αυτό δεν ωφελεί, προχώρησε στη με νόμο ποινικοποίηση της παρεμπόδισης πλειστηριασμών. Νόμος με τον οποίο πολλοί εκ των «αλληλέγγυων» διώκονται μέχρι και σήμερα.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι δεν μας είπε τι θα κάνει με τις τράπεζες. Αφού θα καταργήσει και θα κουρέψει όλα τα δάνεια και τα χρέη, τι θα κάνει με τις τράπεζες; Θα τους δώσει χρήματα να τις ανακεφαλαιοποιήσει ή θα τις κάνει κρατικές;
ΠΗΓΗ: karfitsa.gr