ΔΗΜΟΣΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Π.Ο.Υ: Προειδοποιεί για έλλειψη ιατρικού προσωπικού παγκοσμίως

Με αφορμή την 75η επέτειό του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα για ένα αυξανόμενο έλλειμα σε προσωπικό στο παγκόσμιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

«Μέχρι το 2030, θα υπάρχει έλλειψη περίπου 10 εκατομμυρίων επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη Γενεύη.

«Καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία του Covid-19, καλούμε όλες τις χώρες να προστατεύσουν και να επενδύσουν στο εργατικό δυναμικό της υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Τέντρος.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο τομέας της υγείας έχει υποστεί μείωση προσωπικού της τάξης του 50%.

«Ακόμη και πριν από αυτό, πολλοί από αυτούς έπρεπε να εργάζονται με πολύ μικρή αμοιβή και σε επισφαλείς συνθήκες», τόνισε ο Τέντρος.

«Οι γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν το 70% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, και λιγότερο από το ένα τέταρτο των διευθυντών, ενώ συχνά ήταν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία», είπε.

Ο ΠΟΥ ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, όταν τέθηκε σε ισχύ το καταστατικό του ΠΟΥ.

«Από τότε, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί δραματικά παγκοσμίως, ενώ η μητρική και η βρεφική θνησιμότητα έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες», επεσήμανε ο Τέντρος.

Μεγάλες επιτυχίες έχουν σημειωθεί στον αγώνα κατά της ελονοσίας, της φυματίωσης και του HIV.

Ωστόσο, υπήρξε μια δραματική αύξηση του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε ότι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται οικονομική βοήθεια επειδή πρέπει να πληρώσουν ιατρικά έξοδα από την τσέπη τους.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

What's your reaction?

Related Posts

Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές πρόσβασης για ΑΜΕΑ;

Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές πρόσβασης για ΑΜΕΑ τόσο σε εξωτερικούς χώρους (πεζοδρόμια, χώροι στάθμευσης), όσο και σε εσωτερικούς χώρους όπως σχολεία για μαθητές με αναπηρία ; Επισκεφεθείτε το 2023.gr για να ψηφίσετε Η ψηφοφορία

Load More Posts Loading...No More Posts.