ΔΗΜΟΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στο τέλος της εβδομάδας έτοιμο το κυβερνητικό πρόγραμμα – Έως 8-9 Απριλίου στο 100% τα ψηφοδέλτια

Επόμενος σταθμός του είναι το Περιστέρι σήμερα, όπου θα παρουσιάσει την πρόταση του κόμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, καθώς και για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Άργος, Καλαμάτα, Αγία Παρασκευή, Ελευσίνα. Η προεκλογική μάχη έχει ξεκινήσει και ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει επί τάπητος τα διλήμματα της κάλπης, δίνοντας το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο στόχος; «Πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κάλπη της απλής αναλογικής προκειμένου να γίνει πράξη η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας». Επόμενος σταθμός του είναι το Περιστέρι σήμερα, όπου θα παρουσιάσει την πρόταση του κόμματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, καθώς και για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος. Αυτές είναι οι τέσσερις βασικές πτυχές που συμπυκνώνουν τις κύριες προγραμματικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τις ανέλυσε με διεξοδικό τρόπο από την Καλαμάτα ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, περιγράφοντας πώς το αίτημα για «Δικαιοσύνη παντού» απλώνεται στην οικονομία, στην εργασία, στο κράτος, στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς. Το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος πρόκειται να εγκριθεί στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συγκληθεί κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή των Βαΐων. Υπενθυμίζεται ότι υπεύθυνος προγράμματος είχε οριστεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι η «στροφή» προς την προγραμματική αντιπαράθεση δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ειδικότερα εάν λάβει κανείς υπόψη τις αντιθέσεις που έχουν αναδειχθεί στη δημόσια σφαίρα τόσο ως προς την οπτική, όσο, φυσικά, και ως προς τη διαχείριση καίριων ζητημάτων, από την πανδημία έως τα Τέμπη. Τελευταίο παράδειγμα, η ιδιωτικοποίηση του νερού και η παρουσία δεκάδων χιλιάδων πολιτών στη συναυλία διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, εκεί υπήρξε και παρέμβαση από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με την ανάρτηση γιγαντοπανό σε τρεις γλώσσες, το οποίο καλούσε σε κοινό αγώνα σε Ελλάδα και Γαλλία. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις μεγάλες κινητοποιήσεις που «ταρακούνησαν» τη χώρα αμέσως μετά την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιχειρεί, παράλληλα με τις προγραμματικές επεξεργασίες του, να κρατά το «νήμα» των κινηματικών γεγονότων, κάτι που θεωρείται σημαντικό για τμήμα των ψηφοφόρων του.

Το άνοιγμα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους

Την ίδια ώρα, οι παροικούντες την Κουμουνδούρου αναλύουν όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις των τελευταίων ημερών. Και σε αυτές διαπιστώνεται πως αρκετοί συντηρητικοί ψηφοφόροι αποστρέφονται τις κυβερνητικές επιλογές. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία και η φράση του Αλ. Τσίπρα πως «την αδικία δεν την ανέχεται ούτε ο δεξιός ούτε ο αριστερός, αλλά ούτε και ο κεντρώος». Είναι προφανές πως στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν στρέψει τα βλέμματά τους και προς άλλες «δεξαμενές» ψηφοφόρων, πέραν των «παραδοσιακών» που επιλέγουν σταθερά εδώ και μία δεκαετία τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίσιμος δείκτης, ωστόσο, στην εκλογική εξίσωση θεωρείται και ο παράγοντας «νέα γενιά». Η ηγεσία του κόμματος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη πως πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στους νέους ανθρώπους, λαμβάνοντας, φυσικά, υπόψη πως αυτή η γενιά βρέθηκε και στην πρώτη γραμμή όλων των μεγάλων κινητοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας

Σήμερα όλα τα βλέμματα της Κουμουνδούρου και των προοδευτικών πολιτών στρέφονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, καθώς και στην πρόταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Στις 6.30 μ.μ., λοιπόν, στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106, κτίριο Δ) ο Αλ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τη συνολική προγραμματική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εν λόγω ζητήματα. Υπενθυμίζεται δε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει δεσμευτεί ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αποτελέσει και μία εκ των πρώτων νομοθετικών παρεμβάσεων της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης.

Πηγές του κόμματος κατηγορούν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα funds «λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία», ενώ υπενθυμίζουν ότι με τον Πτωχευτικό Κώδικα της Ν.Δ. καταργήθηκε οριζόντια η προστασία της πρώτης κατοικίας. Ένα από τα βασικά σημεία κριτικής της Κουμουνδούρου αφορά τη μη δεσμευτικότητα πιστωτών, τραπεζών και funds στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ σημειώνουν ότι με τον «Ηρακλή» μεγάλος όγκος δανείων μεταβιβάστηκε από τις τράπεζες στα funds χωρίς υποχρέωση ρύθμισης στον δανειολήπτη, απαλλάσσοντας παράλληλα τα funds από τη φορολογία.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει ένα εκ διαμέτρου αντίθετο σχέδιο από αυτό της κυβέρνησης. Όπως είχε δημοσιεύσει πρώτη η ΑΥΓΗ, η πρόταση έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, προβλέπεται «δεσμευτικότητα» για τους πιστωτές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες. Δεύτερον, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βασίζεται σε μία διαφορετική πλατφόρμα από αυτή που υπάρχει σήμερα, ενώ θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής. Βασική αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας, όσο όμως και της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Ένα σχέδιο το οποίο προσανατολίζεται στην προστασία, αφενός, των ευάλωτων νοικοκυριών και, αφετέρου, της μεσαίας τάξης.

«Η δεσμευτικότητα είναι το βασικό κλειδί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου στη συχνότητα του ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο: «Οφείλει το κράτος να δεσμεύει και τα funds, εκεί βρίσκεται η διαχείριση των κόκκινων δανείων». Ξεκαθάρισε δε ότι πρέπει να υπάρχει νόμος προστασίας για την πρώτη κατοικία με συγκεκριμένα κριτήρια. «Πότε προστατεύεται ο οφειλέτης; Όταν ρυθμίζει την οφειλή του» σημείωσε, εξηγώντας ότι θα έρθει ένας νέος μηχανισμός ρύθμισης.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου, ο τομεάρχης Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, και ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ Δημήτρης Λυρίτσης. Στη συζήτηση, που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος, θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

ΠΗΓΗ: pagenews.gr

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No More Posts.