ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια: Το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο

German Chancellor Olaf Scholz, rear center, delivers a speech at the start of the ‘Western Balkans’ conference at the Chancellery in Berlin, Germany, Thursday, Nov. 3, 2022. (AP Photo/Michele Tantussi, pool)

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός για την Σύνοδο της ενεργειακής ασφάλειας των Δυτικών Βαλκανίων. Θα έχει σημαντικές επαφές για το μείζον θέμα της ενέργειας από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, στέλνοντας για ακόμη μία φορά σαφές μήνυμα, στους γείτονές μας.

Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν στη γερμανική πρωτεύουσα, με τον πρωθυπουργό να προτάσσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και ως δύναμη κλειδί στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών της ενέργειας όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η περιφερειακή ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων αποτελεί επένδυση στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξή τους, είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο. Άλλωστε η χώρα μας τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, ενώ όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, χαρακτηριστικό στοιχείο του αναβαθμισμένου ρόλου της χώρας μας στο μέτωπο της ενέργειας είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρέμβει στην ειδική ενότητα για την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία), η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κράτη – μέλη της ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

What's your reaction?

Leave A Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts